Authenticus

Blog

Pentru că ne place să fim la curent cu noile reglementări legislative, ne-am propus să împărtășim și cu tine ce mai e nou prin lege.

Art. 1087 Cod Civil “Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.”

Regula în materie succesorală este succesiunea legala.

Excepția în materie succesorală este succesiunea testamentară, în condițiile în care defunctul a lăsat un Testament .
In materia succesiunii testamentare, reglementarea legislativă stabilită prin Codul Civil român, care este inspirat din dreptul francez, este diferită de reglementarea din alte legislații europene sau extraeuropene, în sensul în care o persoană chiar dacă desemnează prin testament cine va fi beneficiarul averii sale (legatar) după moartea sa, acesta din urma nu moștenește înteaga avere a defunctului în situația în care, la data decesului acestuia există în viața urmatoarele categorii de succesibili ai defunctului: soț supravietuitor, descendenți (copii, nepoți de fii, etc.) și ascendenți privilegiați ai defunctului (mama și/tata defunctului) . Cele trei categorii de succesibili se numesc moștenitori rezervatari și beneficiază de rezerva succesorală.

Articolul de lege mai sus menționat reglementează instituția rezervei succesorale, care are menirea de a proteja persoanele care intră în categoria celor menționate mai sus de limitarea sau excluderea dreptului lor la moștenire printr-o dispoziție testamentară făcută de testator/defunct. 


Așadar, rezerva succesorală este o limită legală la libertatea testamentară. Este reglementată ca o instituție de ordine publică care consacră dreptul legal al moștenitorilor rezervatari de a dobândi o parte din moștenire.

Concluzia care se desprinde este ca in situatia existenței unui Testament, la succesiunea defunctului au vocație și sunt chemați și moștenitorii rezervatari, nu doar legatarul (beneficiarul testamentului).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *